fbpx

Sera Nedir ? Sera Modelleri Nelerdir?

Azerbaycan gotik sera kurulumu | Azerbaycan polikarbon sera kurulumu | Azerbaycan anahtar teslim sera kurulumu | MAYSERA
BİLGİLERİ FAYDALI BULDUYSANIZ LÜTFEN PAYLAŞIN VE DAHA FAZLA İNSANLARIN BİGİ EDİNMESİNİ SAĞLAYIN!

Sera nedir? – Sera iklim koşullarına bakılmaksızın size istediğiniz her çeşit bitkileri yetiştirebilmeniz için dış ortamdan izole edilmiş galvanizli veya siyah sera demirlerinden oluşan, üzeri ve etrafı plastik sera naylonu ile kapatılmış, çatısında veya yanlarında sera havalandırma pencereleri olan, içerisine iklimlendirme sistemi, ısıtma sistemi, nemlendirme sistemi, sulama sistemi, gübreleme otomasyon sistemi, topraksız tarım olarak bitki yetiştirmeye uygun olan sera gutter sistemi, çeşitli hidroponik sera sistemi, bitki askı sistemi, yapay ışık sistemi gibi sistemlerin hep bir arada veya bazılarının kullanırak yapılan, dış iklim olaylarından izole edilmiş ortamdır. 

Bir başka cümle ile kısaca ifade edecek olur isek bitkisel ürünlerin üretilmesi için gerekli olan ideal iklim ve nem koşullarının doğal olmayan yöntemlerle oluşturulduğu, ışık geçirgenliği yüksek, iç ortamdan dış ortama ısı geçirgenliği düşük; cam, plastik veya naylondan yapılmış kapalı ortamlara sera adı verilir. Üretilecek sebze türü sera tipine, sera donanımlarına etki edecek en önemli faktördür.

Sera’nın avantajları nelerdir?

Dünya nüfusunun artması, üretilen tarımsal ürünlerde artma beklentisini doğurmaktadır. Tarımsal faaliyete uygun alanların azalması ve tarımsal üretimdeki bilgi eksikliği, üretilen tarımsal ürünlerde kalite bozukluğuna yol açmaktadır. Bu sebeple, modern üretim alanlarının, örtü altı topraklı ve topraksız tarım komplekslerinin kurulmaya başlanmıştır. Böylece bitkinin istediği iklim koşullarının yaratıldığı ortamların oluşturulması amacı ile yapılan seralar önem kazanmıştır.  Özellikle topraklı ve topraksız seralar üreticilere sebze, meyve veya süs bitkilerini mevsiminde veya mevsiminden önce, uygun iklim koşulları oluşturulduğu taktirde güvenli ve rahat bir şekilde, maksimum verim almalarını sağlamaktadır.

Yanlış kentleşme ve nüfus artışından dolayı, toprak verimliliğinde ve toprak yapısındaki azalma üreticileri üretim faaliyetlerini kapalı ortamlarda yürütmeye zorlamaktadır. Seraların ilk başlarda kurulum maliyeti fazla gibi görünse de, doğru sistemlerle donatılmış tam donanımlı seralar üreticinin ilerleyen dönemlerde bu seralar sayesinde kaliteli, sağlıklı, verimi yüksek sebzeleri elde edeceği düşünüldüğünde, seraların ne kadar değerli ve daha avantajlı olabileceği iyi anlaşılmıştır.

Burada tek dikkat edilmesi gereken nokta seranın iklim kontrol sistemiyle entegre çalışan havalandırma, nemlendirme, sulama, gübreleme, ısıtma ve soğutma sistemleriyle donatılmasıdır. Saymış olduğumuz sistemlerden herhangi birinin eksik olması demek o alanda çalışacak insan faktörine, açıkçası çalışan personel vijdanına bağlı kalmışızdır demektir. Sisteme ihtiyacımız olduğu anın ne zaman olacağı belli değildir. Bu gecenin üçünde de olabilir sabahın beşinde de olabilir. O sırada çalışanımız uyuyor veya başka bir yere çıkmışsa o görevi görecek olan sistemin çalışmaması anlamına gelir ve bizi çok fazla zarara uğratabilir.

Örnek verecek olursak seramızın havalandırma pencerelerinin manuel açılıp kapandığını varsayalım. Gecenin üçünde fırtına çıktığında çalışanımız yerinde yok veya uyuyor ise açık kalan havalandırma pencereleri fırtınadan dolayı zarar görecektir ve bu yetiştirmekte olduğumuz sebzemize, daha kötüsü seramızın tamamının yıkılmasıyla sonuçlanan zararları oluşturacaktır. Bu yüzden sera kurulumunu gerçekleştirirken ufak maliyetlerden kaçınmamamız gerekmektedir.

Sera modellerine göre, topraksız sera kurulumu hakkında detaylı bilgi almak istiyorsanız lütfen makaleler sayfamızdan adım adım sera kurulumu anlatılan sera modellerinden kurmak istediğiniz sera modelini seçip inceleyin.

 

 

Sera’nın ve seracılığın avantajları

Yetiştirilme zamanına bakılmaksızın istenilen sebze çeşidi, istenilen mevsimde yetiştirilebilir. Ayrıca tam otomasyon sistemli iklim kontrol sistemlerinin gözetiminde yönetilen kapalı bir sera sisteminde tohumların gelişim ihtiyaçları tam karşılandığından daha kaliteli ve uzun ömürlü sebzeler elde edilir. Bu şekilde birim alandan elde edilen sağlıklı ürün miktarı artmış ve böylece çiftçinin köyden kente göçü bir nebze de olsa azalmıştır.

Topraklı ve topraksız seralarda, üretilen sebzelerin mevsime bakmaksızın tezgahlarda daha uzun süre kalması sağlanır. Böylece hem halkın gelirine katkı sağlanmış hem de, yurt dışına ihraç edilen ürünlerde ekonomiye katkı sağlanmış olur. Üretim sürekliliğinin sağlanması ile birlikte, dönemsel işçi bulma konusunun önüne geçilerek işsizlik oranı düşürülmeye çalışılmıştır. İklim kontrol sistemleri ile gözetilen, tam otomasyon sistemleri ile diğer sistemlerin entegre çalıştığı topraklı ve topraksız seralarda üretim zamanın kısıtlanması ortadan kaldırılarak yılın her ayında daha fazla üretim sağlanabilecektir.

Sera Modelleri |Sera Çeşitleri Nelerdir?

Tünel tipi sera modeli

Konstrüksiyon yapısı daha hafif malzemelerden yapılan tünel tipi seraların, maliyetleri ekonomik olup, geniş olmayan kısıtlı arazi yapılarına daha çok uygundur. Dışı polikarbon, naylon ve plastik malzemelerle kaplanabilir ve yan yana dizilmiş çoklu blok tünelli seralar şeklinde yapılır.

Tünel tipi sera modeli | maysera.com.tr
Tünel tipi sera modeli. Ucuz sera modeli | MAYSERA
Tünel tipi sera konstrüksiyonu | maysera.com.tr
Ucuz sera modeli | Tünel sera modeli | Tünel sera konstrüksiyonu | Tünel sera boruları | MAYSERA

Geniş Açılı Seralar

Tünel tipi sera modeli | maysera.com.tr
12 metre tünel genişliğine sahip sera modeli | Geniş açılı sera modeli | MAYSERA

Yükseklikleri ihtiyaca göre değişen, 12, 18 ve 24 metre tünel genişliğe sahip olabilen bu seralar çatı açısı 27-28o olmaktadır.

Çiftçi sera modeli

Çifçi seraları maliyeti açısından uygun olmalarıyla birlikte yanında birtakım zorlukları da getirmektedir. Sera yüksekliği düşük olduğu için içerideki oksijen miktarıda azdır. Aynı zamanda yapısal olarak ta pek dayanıklı değildir. Üretimi açısından bakıldığında modern gotik seralara göre daha az verim vermektedir.

Sera nedir? | Çiftçi serası | maysera.com.tr
Çiftçi serası | Ucuz maliyetli sera modeli | MAYSERA

Gotik sera modeli

Bitki veriminin yüksek olması için, sera içi iklim kontrolünün en iyi yapılabildiği sistemdir. Kapalı alan hacmi bakımından diğer sera modellerine göre %40 daha iyi hava kapasitesine sahiptir. Bu sera modeli daha yüksek verim sağladığı için de en çok tercih edilen sera modelidir. 8, 9.6, 11.2 ve 12.8 metre genişliğinde modelleri vardır. Ayrıca bu sera boyutlarını, alanında tecrübeli mühendislerimiz sera kurulacak yerin konumuna ve bitki isteğine göre özelleştirebilmektedir.

Gotik model çatı şekli tarımsal alanı ve hacmini  m3 veya m2 cinsinden artırmakta. Gotik çatı modeli daha kaliteli sıcaklık, ışık iletimi, iyi nem dağılımı ve seranın daha iyi havalandırılmasını sağlamaktadır. Sonucunda ürün verimindeki artışı kat kat büyümektedir. Ayrıca gotik sera modeli farklı iklim koşullarına uyum sağlaması sayesinde en çok tercih edilen sera modelidir.

Sera nedir? Polikarbon Sera | maysera.com.tr
Modern gotik sera | En verimli sera modeli | Polikarbon Sera | MAYSERA
Modern Gotik Sera Konstrüksiyonu | maysera.com.tr
Özbekistan | Topraklı domates serası konstrüksiyonu | MAYSERA

Venlo tipi cam sera modeli

Çelik konstrüksiyon yapısı galvanizli çelikten ve alüminyumdan imal edilen bu seralar zorlu iklim koşulları için tasarlanmıştır. Dayanıklılığı diğer sera tiplerine göre daha uzun ömürlüdür. Cam sera maliyeti diğer sera modellerine göre en maliyetli sera modeli olarak ortaya çıkmaktadır. Cam seralar yüksek ışık geçirgenliğine ve enerji tasarrufuna sahiptir.

Venlo tipi cam sera modeli, uzum ömürlü cam sera modeli
VENLO tipi cam sera modeli | Uzun ömürlü sera modeli | MAYSERA

Bizi facebok ve instagram hesaplarımızdan takip edebilirsiniz. Güncel sera yapım videolarını sosyal medya hesaplarımızda sürekli paylaşmaktayız. Ayrıca youtube kanalımızdan da takip etmeyi unutmayın. Yakın zamanda seracılık, topraksız tarım, çiftçi seraları, topkrasız çilek yetiştiriciliği, topraksız domates yetiştiriciliği, hidroponik marul yetiştiriciliği ve organik sebze yetiştiriciliği hakkında paylaşımlar yapacağız. 

 
 
 
 
BİLGİLERİ FAYDALI BULDUYSANIZ LÜTFEN PAYLAŞIN VE DAHA FAZLA İNSANLARIN BİGİ EDİNMESİNİ SAĞLAYIN!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir