fbpx

Adım adım muz serası kurulumu

Modern muz sera kurulumu | Gotik Muz sera kurulumu | Muz sera maliyeti | MAYSERA
BİLGİLERİ FAYDALI BULDUYSANIZ LÜTFEN PAYLAŞIN VE DAHA FAZLA İNSANLARIN BİGİ EDİNMESİNİ SAĞLAYIN!

Tüm detaylarıyla muz sera kurulumu, yüksek sera kurulumu – 2023

Sizden gelen yorumlar doğrultusunda yatırımcılarımızı ve çiftçilerimizi doğru yönlendirmek amacıyla yazımızı güncelledik. Lütfen sonuna kadar okuyun. Sorularınız olursa çekinmeden yorum kısmında veya iletişim sayfamızdan bize sorabilirsiniz.

Muz üretimi serası için yatırım yapmak isteyen birçok yatırımcılarımız, çiftçilerimiz muz serasının kurulum maliyetini, sera kurulum aşamalarını, muz serasını yaptıktan sonraki işletme ve pazarlama süreçlerini doğru bilmemektedirler ve istikrarlı gelir elde edememekteler. Anahtar teslim muz serası kurulumu gerçekleştiren firma olarak tüm süreçleri sizin için detaylı bir şekilde ele aldık.

Bu yazımızı sonuna kadar okuyup bitirdikten sonra aşağıda belirtmiş olduğum tüm soruları detaylı bir şekilde öğrenmiş olacaksınız, ayrıca öğrenmek istediğiniz farklı bir konu var ise lütfen konu altına yorum yaparak sorunuzu iletin.

  • 1/10/100 dönüm muz serası nasıl kurulmalı?
  • 1/10/100 dönüm muz serası maliyeti nedir?
  • 1/10/100 dönüm muz serası getirisi nedir?
  • Muz serası konstrüksiyon yapısı nasıl olmalıdır?
  • Muz serası örtüsü nasıl olmalıdır?
  • Muz serasında iklim kontrol sistemine gerek var mıdır?
  • Muz serasında sulama-gübreleme otomasyon sistemi gereklimi?
  • Muz serasında yıllık işletme maliyetim ne olur?
  • Muz serasından para kazanabilmem için en az kaç dönüm sera kurmalıyım?

Muz sera kurulumu için yer seçimi

Örtü altı muz üretiminde yıllık gider maliyetinizi düşürmek için ılıman iklim koşullarına sahip bölgeleri veya enerji (doğal gaz, sıvı yakıtlar, elektrik) maliyetlerinin düşük olduğu bölgeleri tercih etmelisiniz. Aksi taktirde muz bitkisinin istediği ortam koşullarını yaratabilmek için gerekli maliyetleri harcamayı kabul etmeniz gerekmektedir.

Muz bitkisinin büyüyebilmesi için ortam sıcaklığı 14 derecenin altında olmamalıdır. Ortam sıcaklığı 34 derece ve üstüne çıkarsa bitki sıcaklık stresine girecektir ve bitkinin büyümesi yavaşlayacaktır veya duracaktır, haliyle de bitkinin verimliliğini düşürecektir. Aynı zamanda bitkinin fotosentez ve solunum dengesi bozulacaktır. Muz bitkisinin fotosentez yapabilmesi için ortam sıcaklığının 27-28 derecede olması gerekmektedir. Ortam sıcaklığı 40 dereceye çıktığında muz bitkisinin yaprakları yanmaya başlayacaktır.

Muz sera kurulumu için ilk önce sera kurulacak araziyi belirlemeniz gerekmektedir. Seranın alın tarafı kuzeye veya güneye bakacak şekilde konumlandırılmalıdır. Seranın yanlış konumlandırılması bitkinin ışık alamama sorununa neden olmaktadır. Tüm sera modellerinde sera konumlandırılması bu şekilde yapılmalıdır.

Muz serası kurulumu | Muz serası maliyeti | Muz sera maliyeti | MAYSERA
Muz serası yönü belirleme | Muz Sera Kurulumu | maysera.com.tr

Muz serası konstrüksiyonu seçimi | Yüksek sera konstrüksiyonu – Muz Sera Kurulumu

Muz serasının oluk altı yüksekliği en az 5 metre olmalıdır, ideal olan oluk altı yüksekliği ise 6 metredir. Muz serası tünel genişliği 9,6 metreden başlayarak 12,8 metreye kadar çıkarabilirsiniz. Sera yapılacak olan bölgenin iklim, rüzgar gibi koşulları göz önünde bulundurularak sera konstrüksiyon yapısı inşa edilebilir. Sera konstrüksiyon maliyetinin uygun çıkması için ise tünel uzunluğunun yani arazinin doğu cephesinin en az 100-120 metre ve bu katlanarak devam etmelidir. Çünkü havalandırma redüktörü tek havalandırma serada 120 metre aralığında 1 adet, çift havalandırmalı serada ise 2 adet kullanılır. Ama siz seranın sektör planlamasını yaparken 60 metre 8 tünel olarak yaparsanız ve her sektör bir birinden bağımsız çalışsın istiyorsanız 60 metreye 1 adet havalandırma redüktörü kullanmak zorundasınız.

Bunu ekonomik olarak çözmek isterseniz de doğu cephesindeki 2 sektörü tek havalandırma redüktörü üzerinden açıp kapatırsınız, Batı cephesindeki 2 sektörü de aynı şekilde yapabilirsiniz. Maliyete etki eden faktörlerden bir diğeri de tunel uzunluğu ve alında örtüleri.

Bunu örnekle açıklayacak olursak 55 metreden 20 tünel (10.560 m2) 9,6 metrelik tünel yaparsanız alın yani kuzey yönü uzunluğunuz 192 metre güney yönü uzunluğunuz 192 metre toplamda alın cephe uzunluğunuz 384 metre olacak ve tepe yüksekliğiniz 8,6 metre olduğunu düşünürsek en az 9 metre naylon kullanırız ve bunun oluk altı bölümü 4 parça halinde olur. Buda 5 sıra klips yatağı ve klips anlamına gelir. Aynı zamanda örtü malzemeside kıvırma payları ile ortalama 9 metre civarında olur. 385*9metre=3.465m2 alın cepheleriniz için naylon kullanmanız anlamına gelir.

Şimdi ise bunu 55 metre değil de 220 metrelik tüneller halinde yeniden örneklendirelim. 220*20 tünel (42.240m2) 9,6 metrelik tüneller yapıyoruz. Bu şekilde 42 dönüm sera yapsak da alın cephe ölçülerimiz değişmedi, ama sera üretim alanımız 4 katına çıktı. Bu durum kurulum maliyetinizi doğrudan etkileyecek faktörlerdir.

Seranızın kurulum maliyetini etkileyecek buna benzer birçok kalem vardır. Bu yüzden modern sera kuracak olan yatırımcılarımıza en az 30 dönüm sera kurmalarını, kurulum maliyeti açısından ise ideal olan sera ölçüsünün 50 dönüm olduğunu söylemekteyiz. Önemli olan nokta ise işi yapacak olan firmanın güvenilir, yaptığı işin arkasında duran ve bilgili, tecrübeli firma olması gerekmektedir. Benzer şekilde bir örnek ise iklim kontrol ve sulama gübreleme otomasyon sisteminde de vardır. Lütfen sonuna kadar okuyun ve doğru bilgiye sahip olun.

Yüksek sera‘da dikkat edilmesi gereken öncelikli hususlar seranın konstrüksiyon yapısının sağlam olmasıdır. Bu sistemler yüksek olması sebebiyle daha fazla rüzgar direncine maruz kalırlar, ayrıca yüksek sera çatısında bulunan sera naylonu sabitleme profilleri c45 sekmanlı profiller kullanılmalıdır. Birçok sera maliyeti düşük projelerde naylon sabitleme profilleri merkezde mahya görevi gören büyük klipsli u profili, havalandırma uçlarında ise klipsli L veya klipsli U profilleri kullanılmakta. Buda rüzgarlı havalarda sera naylonlarının patlamasına sebebiyet vermektedir. Yüksek sera çember arası mesafesi 2,5 metreden daha fazla olmamalı. Bölgemizde yapılan projelerin hemen hemen hepsi 3 metredir ve çember sayısından tasarruf edilerek sera maliyeti ucuzlatılmaktadır. 

Muz serası konstruksiyon yapısı | maysera.com.tr
Adım adım muz sera kurulumu | Muz serası konstrüksiyon maliyeti | Muz sera kurulumu

Muz sera kurulumu – Örtü Seçimi (Sera naylonu veya Polikarbon sera)

Muz serası örtü seçiminde yapılan en büyük hatalardan biri seranın çatısında çift katlı naylon kullanılmasıdır. Elbette çiftçilerimizin çift katlı naylon kullanmalarındaki asıl amaçları, soğuk günlerde sera içinde büyümekte olan muz ağaçlarını soğuk havadan korumak istemeleridir. Ama çiftçilerimizin ve sera kurulumu gerçekleştiren firmaların muz bitkisinin ışığa fazla ihtiyaç duyduğunu göz ardı etmeleridir. Muz serasının çatısında çift katlı naylon kullanımı üretim hacmine ve üretilen muzun kalitesine doğrudan etki etmektedir.

Muz bitkisi için yetiştirme ortamının yaratılmasındaki önemli faktörlerden biri de ışıktır. Işığın eksikliği fide çıkışında, çiçeklenme ve gelişim sürecinde, fotosentezde gecikmelere , hevenklerin ve parmakların küçük kalmalarına neden olur. Bu yüzden sera çatısı kaplanırken çift katlı naylon kullanımından kaçınılmalıdır. Bunun yerine ortam sıcaklığını stabil derecede tutabilmek için gereken farklı sistemler düşünülmelidir.

Muz serası naylonu seçilirken UV (Ultra Violet) + IR (Infra Red) + AB (Anti Bacterial) + EVA (Ethylene Vinyl Acetate) + AD-AF (Anti Drip-Anti Fog) özellikli naylon tek katlı olarak tercih edilmelidir. Ful katkılı muz serası naylonu diğer naylon çeşitlerine göre biraz daha maliyetli gelebilir, ama bu naylonu kullandığınızda üretim veriminiz ve kaliteniz artacaktır, aynı zamanda mantar ve.s gibi hastalıklar naylonun Anti Drip – Anti Fog özelliğinden dolayı daha da az olacaktır ve ilaç maliyetinizi düşürerek hastalıklarla mücadele etmenizi kolaylaştıracaktır.

Muz serası polikarbon kaplama çalışmaları
Muz sera kurulumu | polikarbon örtü kaplama çalışmaları | MAYSERA

Kış aylarında sera içi ısı derecesini stabil derecede tutabilmek için seranın yan duvarlarını mutlaka polikarbon örtüsü ile kaplamanızı tavsiye etmekteyiz. Polikarbon örtü ilk kurulum aşamasında yatırım maliyetinizi biraz yükseltebilir, ama sağladığı fayda ve uzun kullanım ömrünü de göz önünde bulundurduğunuzda naylon kaplamadan daha ucuza geldiğini göreceksiniz.

Muz sera kurulumu – iklim kontrol sistemi

Anahtar teslim sera
Muz Sera Kurulumu | Sera iklim kontrol sistemi | Maysera

Bitki çeşidi farketmeksizin istediğiniz bölgede sera kurulumu gerçekleştirerek istediğiniz bitkiyi yetiştirebilirsiniz. Önemli olan kurmuş olduğunuz seranızda bitkinin istediği iklim koşullarını tam olarak yaratabilmektir. Bu koşulları sağladığınızda her zaman istediğiniz bitkiyi yetiştirirsiniz. Bu konuda MAYSERA ailesi olarak her zaman çiftçilerimizin ve yatırımcılarımızın yanındayız.

Sera İklim kontrol sistemlerinin kurulmasının amacı insan faktörüne bağlı kalmadan sera içi nem oranının, ısı ve soğuk seviyesinin otomatik olarak gözetilmesi ve yönetilmesidir. Serada 24 saat çalışacak olan insanın sen olmadığını varsayarak, havalandırmanın açık kalacağı veya kapalı kalacağı, içerideki nem oranının olması gerektiği gibi olması, çalışan personelimizin vicdanına veya gece uykusuna yenik düşmemesine bağlı kalmaktadır. Bu yüzden sistemi iklim kontrol cihazına bağlı otomasyon sistemi ile yönetmek en doğru ve karlı yatırım olacaktır. Bu sistemler sizi birçok risk faktöründen koruyacaktır ve verimliliğinizi en üst seviyeye taşıyacaktır. Seranızı uzaktan kontrol edebiliyor olmanızda işin ayrı bir kolaylık sağlayıcı noktasıdır.

İklim kontrol otomasyon sistemi konusunda örneklerle açıklık getirmek istiyorum. Evet bu sistemler tam otomatik olmadan da sera kurulur. Seranın dışına göstergeli rüzgar, yağmur, sıcaklık, nem, radyasyon sensörleri yerleştirilir ve bunu saat başında kontrol edersiniz. Gerekli durumlarda her yarım saatte bir kontrol etmeniz gerekecektir. Aynı zamanda seranın içerisine belirli aralıklarla sıcaklık, nem, Co2 seviyesini ölçen göstergeli sensörler yerleştirirsiniz.

Belirli aralıklar kısmını açıklayacak olursak bu sensörlerin verimli çalışma kapasitesi vardır ve bu maksimum 8 bin metrekareye tekabül eder. Her 8 bin metrekare alanın merkezine bu göstergeli sensörleri yerleştirirsiniz ve bu sensörleri takip ederek gerektiğinde havalandırmayı açıp kapatırsınız, gerektiğinde nemlendirmeyi açıp kapatırsınız, gerektiğinde ise sisteminize Co2 sistemi var ise karbondioksit salınımı yaparsınız. Co2 sisteminiz yok ise de dış ortam hava sıcaklık değerleri müsaitse havalandırma pencerelerinizi açarak bitkinin karbondioksit almasını sağlarsınız. Muz hakkında daha detaylı bilgi için bu makaleyi inceleyebilirsiniz.

Birçok firma 40 dönüm 50 dönüm sera içerisine bahsettiğim sensörlerden birer adet yerleştirip geçiyorlar. Haliyle de sera kurulum maliyetini geri çekmiş oluyorlar. Ondan sonra üretici uygulama aşamasında birçok problem ile karşı karşıya kalıyor. Sensörlerin olduğu bölgede muz olgunlaşırken diğer taraflarda gecikmeler yaşanabiliyor, kalite açısından küçük olabiliyor. Bunun nedeni ise siz bitkinin sulamasını, gübrelemesini, havalandırmasını o sensörün etkili olduğu bölgesine göre yaptınız. Geri kalan bölgelerdeki sıcaklık, nem, karbondioksit gibi değerleri farklı olduğu için o bölgede yanlış nemlendirme, gübreleme, sulama, havalandırma yaptınız.

Sabah saatlerinde seranın doğu cephesinde, ortasında ve batı cephesinde farklı sıcaklık, nem, radyasyon değerleri varken, öğlen saatlerinde bu değerler farklılaşır çünkü güneş sabah seranın doğu cephesindedir, öğlen ise tam tepesindedir. Ama öğleden sonra güneş batıya kaydığı için bu sefer seranın batı cephesinde yukarıda saydığım değerler farklıdır. Bunu anlamak çok basit aslında. Göstergeli sıcaklık ve nem sensörünü alırsınız ve sabah seranın doğu cephesinde, ortasında ve batı cephesinde ölçüm yaparsanız bu değerleri görmüş olursunuz ve aradaki farkın ciddi derecede farklı olduğunu görürsünüz.

Yukarıda konstrüksiyon sisteminde vermiş olduğum örnekte olduğu gibi iklim kontrol sisteminde de buna benzer ayrıntılar mevcuttur. Şimdi kurulum maliyeti açısından ideal olan sera ölçüsünün 50 dönüm olduğuna kanaat getirdik diyelim. Aynı sistem iklim kontrol mekanizmasında da mevcut. Seranın konstrüksiyon maliyeti açısından ekonomik olan ölçüsünün 50 dönüm olduğunu anladık. Buna göre 50 dönüm sera yapmaya karar verdik. O zaman iklim kontrol sistemini neden tam otomatik yapmayalım demi? Tam otomatik iklim kontrol ana makinesi fiyatı 1-50 dönüm arasında değişmez. Sadece alanımız büyüdükçe üzerine sensörler ilave edilecek ve ana makineye gelen sinyal kabloları çekilecek.

Seralarda doğru iklimlendirme nedir? Sektör planlaması nasıl yapılır?

Seralarda tam otomatik iklim kontrol makinesi ne iş yapar? Seranın dışına yerleştirmiş olduğumuz meteoroloji istasyonu sayesinde dışarıdaki nem seviyesini, sıcaklığı, rüzgar yönünü ve hızını, yağmur seviyesini, ve radyasyon seviyesini ölçer ve geçmişe yönelik günlük ve aylık istatistik oluşturur. Sera içerisinde ise sektör planlaması yapılır ve her sektör bir bağımsız sera gibi düşünülerek iklimlendirme altyapısı kurulur. Bu altyapı içerisinde sıcaklık sensörü, nem sensörü, ihtiyaca göre Co2 sensörü yerleştirilir, sensörlerin verimli çalışma kapasitesi maksimum 8 bin metrekare alanı kapsamaktadır ve sektör merkezine yerleştirilmek zorundadır. Bu sensörler ana iklim kontrol makinesine sinyal kablolarıyla veya kablosuz sinyal dağıtıcılar aracılığıyla bağlanır.

Sektör 1 de nem değeri %85in altına indiğinde ve olması gereken nem değeri %90 ise, nem sensöründen ana makineye sinyal gelir ve ana makine o sektörün nemlendirme sistemini çalıştırır. Nem seviyeyi istenilen seviyeye ulaştığında ise tekrardan nemlendirme sistemine sinyal gider ve nemlendirme sistemi çalışmasını durdurur. Her sektör bağımsız bir sera gibi düşünülmelidir ve altyapısı ona göre yapılmalıdır.

Sıcaklık değeri sektör 1 de belirlenen seviyenin üzerine çıktığında ise iklim kontrol makinesi sinyali havalandırma penceresine havalandırmayı açması yönünde sinyal verir ve pencere dış ortamdaki rüzgar seviyesi ve sıcaklık seviyesi müsait ise pencereyi açar. Seranızda soğutma sisteminiz var ise soğutma sistemini çalıştırır. Yada soğutmayı nemlendirme üzerinden sağlıyorsanız nemlendirme sistemi ile birlikte sirkülasyon fanlarınını çalıştırarak seranın serinlemesini sağlar. Sizin seranıza bakan zirai danışmanınız sera içerisindeki ve dışarıdaki şartlara göre makinenin ne yapması gerektiğini makineye kaydeder.

İklim kontrol makinesi bu doğrultuda kendisine verilen komutları yerine getirir. Her hangi bir sistem arıza vermesi durumunda size ve serada görevlendirmiş olduğunuz personelin cep telefonuna otomatik olarak arıza bildirimi düşer. Bunun için makinenin internete bağlı olması gerekir.
Yaz aylarında geceleri sera havalandırması açık tutulur. Gece yarısında aniden fırtına çıktığında veya yağmur yağdığında havalandırma penceresi sistem sayesinde otomatik olarak kapatılır ve buna benzer birçok komutu yerine getirir ve işinizi kolaylaştırır. Aynı zamanda tüm yapılması gerekenler anlık olarak takip edilip yapıldığı için üretim verimliliğiniz en üst seviyede olur.

Yukarıda bahsettiğim manüel sistemde ise tüm bu kontrolleri 24 saat boyunca anlık olarak takip etmek zorunda kalırsınız. Seranızın başında siz olduğunuz zaman bu kontrolleri personeliniz yapar ama siz yokken, veya gece personeliniz uyuyorken bu kontroller sağlanamaz olacak ve seranız savunmasız kalacak.

Toprak altı drenaj ve hava sirkülasyon sistemi

Özbekistan Sera Kurulumu Altyapı Çalışması | Topraklı Domates Serası Kurulumu | Topraklı Domates Sera Maliyeti | MAYSERA
Anahtar teslim muz sera kurulumu | Sera Maliyeti | Sera Fiyatı | Sera Kurulumu Altyapı Çalışmaları | MAYSERA

Sera içerisine belirli aralıklarla 1 metre derinliğinde çukurlar açılır ve içerisine drenaj boruları yerleştirilir. Drenaj boruları topraktaki fazla suyu emerek sürekli toprağın verimli kalmasını ve hastalıklardan arınmasını sağlar. Aynı zamanda drenaj borularından belirli noktalara çıkış verilir ve uçlarına hava sirkülasyon fanları bağlanır. Bu şekilde yaz aylarında sera içindeki sıcak havayı emerek toprak altına yerleştirilmiş olan drenaj borularının içinde dolaştırılır ve hava soğutularak seraya tekrar basılır. Bu seranın içindeki sıcak havayı 5 – 7 derece arasında düşürmenize yardımcı olur. Aynı zamanda kış aylarında ise en az 5 derece serayı ısıtmanızı sağlar. Çünkü toprak altındaki sıcaklık değeri sabittir ve hiç bir zaman değişmez.

 

Muz sera kurulumu – sulama otomasyon ve gübreleme sistemi

Sulama otomasyon sistemi zirai danışmanınız tarafından makineye girilen bilgilere göre sulama yapar. Üstün teknolojili makinelerde ise bu yapay zeka ile geliştirildiği için dış ortamdaki radyasyon seviyesine göre sulama ve gübreleme miktarını iklim kontrol makinesinden elde ettiği verileri işleyerek gerçekleştirir. O saatteki şartlar ne ise ona göre hangi gübreden ne kadar vermesi gerekiyorsa veya kaç dakika sulama yapması gerekiyorsa onu yapar.

Orta seviyedeki makinelerde ise bu durum zirai danışman tarafından manüel olarak girilmek zorundadır. Zirai danışman iklim kontrol cihazının vermiş olduğu günlük saat bazlı radyasyon ve sıcaklık değerlerini analiz eder ve sulama gübreleme programını makineye girer. Serada çalışan yardımcı ziraat mühendisi ise zirai danışmandan gelen direktifler doğrultusunda günün şu saatinde program 1’e göre gübreleme ve sulama yap, günün bu saatinde ise program 2’ye göre sulama ve gübreleme yap diyebilir. Yada bunu tamamen dönemsel olarak programlama yapar bu doğrultuda makine kendilinden otomatik olarak sulama ve gübreleme yapmaktadır.

Gübreleme sistemindeki önemli bir detay ise gübre geri dönüşüm sisteminin olmasıdır. Seranızı 50 dönüm yaptığınızda bu sistemi kurmanız anlam kazanacaktır. Çünkü geri dönüştürdüğünüz gübre sizin yıllık gübre maliyetinizi önemli oranda geri çekecektir. Buda işletme maliyetiniz de tasarruf anlamına gelir. En az 50 dönüm sera denilmesin sebeplerinden biri de budur.

Ful otomasyon sistemli seralar ve bilgili zirai danışmanlık şirketi ile çalışırsanız üretim verimliliğiniz en üst seviyede olur. Tabi ki tüm bu saydıklarımın hem kurulum yönünden hem işletme yönünden bir maliyeti var. İşletme maliyetlerinizi dengeleyebilmeniz için ise seranızın 30 dönümün altında olmaması gerekmekte. Seranızı 30 dönüm yaparsanız güzel para kazanırsınız. Ama 50 dönüm yaparsanız ciddi anlamda gelir elde edersiniz ve bu sizi çok daha ileriye taşıyacak ve seranızı büyütmek isteyeceksiniz.

Bizi facebok ve instagram hesaplarımızdan takip edebilirsiniz. Güncel sera yapım videolarını sosyal medya hesaplarımızda sürekli paylaşmaktayız. Ayrıca youtube kanalımızdan da takip etmeyi unutmayın. Yakın zamanda seracılık, topraksız tarım, çiftçi seraları, topkrasız çilek yetiştiriciliği, topraksız domates yetiştiriciliği, hidroponik marul yetiştiriciliği ve organik sebze yetiştiriciliği hakkında paylaşımlar yapacağız. 

BİLGİLERİ FAYDALI BULDUYSANIZ LÜTFEN PAYLAŞIN VE DAHA FAZLA İNSANLARIN BİGİ EDİNMESİNİ SAĞLAYIN!

48 Comments

  • Emre Ay
    10 Mayıs 2020 @ 00:51

    10 dönüm muz serası yapmak istiyoruz ancak hangi evraklar gerekir , maliyeti ne kadar olur , kredi nasıl alınabilir?

    • Site Yöneticisi
      20 Mayıs 2020 @ 18:41

      Emre bey merhaba. Geç yanıt verdiğimiz için öncelikle özür dileriz.
      Emre bey size cevap vermeden önce birkaç sorumuz olacaktı.
      1. Nasıl bir sera yaptırmak istiyorsunuz, muz Seranızın hangi donanımları içerisinde barındırmasını istersiniz?
      2. 10 dönüm Muz Serası sizi üretim maliyeti açısından zorlayabilir. Bu yüzden muz serasında en az 50 dönüm olarak başlamanızı tavsiye ediyoruz.
      3. Anahtar teslim muz serası kurulumu şeklinde proje istiyor musunuz?
      4. Muz Seranızı kurmak için arazinizi belirlediniz mi? Eğer belirlediyseniz ada parsel numarasıyla birlikte gerekli bilgileri mail olarak iletir misiniz?
      Bize iletişim sayfamızdan mail yollayabilirsiniz.

      • Hakan
        11 Haziran 2020 @ 02:11

        Merhaba bende kendi imkanlarimla kendime ait 14 dönüm tarlada muz serası kurmak istiyorum hani içinde hangi donanımı barındırsin derseniz tam olarak bende bilmiyorum fikirlerinizi bekliyorum mail olarak dönüş yapabilirsiniz teşekkürler

        • Site Yöneticisi
          11 Haziran 2020 @ 16:04

          Merhaba Hakan bey bizimle iletişime geçtiğiniz için teşekkür ederiz.
          Kuracağınız 14 dönüm muz serası ile ilgili olarak size birkaç soru yönelteceğiz. Bu sorulara cevap vermeniz halinde kapsamlı muz serası kurulum ve yatırım projesi çalışması yapabiliriz.
          Hayırlı günler.

      • Mahmut eker
        17 Temmuz 2020 @ 18:13

        Adamin parası yok 10 dönüm yapmak istiyor devlet destegi ile. Siz maliyeti yüksek olur 50 dönüm yap diyorsunuz.

        • Site Yöneticisi
          27 Temmuz 2020 @ 10:41

          Mahmut Eker bey merhaba. Öncelikle “Adım Adım Muz Serası Kurulumu” makalemize yaptığınız yorum için teşekkür ederiz. Sizde biliyorsunuzdur ki piyasada anahtar teslim sera kuruyoruz diye dolaşan birçok sera firması mevcut. Hepside sadece para kazanma odaklı çalışıyorlar. Üzülerek söylemeliyim ki bunların %95’i sadece para kazanmaya odaklanmış durumda ve ne yaptığı işin kalitesine bakıyor, nede yaptığı projeden projeye yatırım yapan çiftçi para kazanıp kazanmayacağına. Hal böyleyken bizde kendi çapımızda çiftçilerimizi doğru yönlendirerek doğru projeye yatırım yapmalarını teşvik ediyoruz. Oysa bizde müşterinin isteğini yerine getirip para kazanmak istemez miyiz. Üzülerek söylemeliyim ki ortalıkta şöyle bir algı var. A firması serayı pahalı veriyor. B firması serayı ucuz veriyor. Oysa B firmasının serayı ucuz verdiği filan yok, ucuzlattığı kadar malzemeden eksiltiyor, sistemden çalıyor. Hatta şöyle ifade edeyim. A firması yaptığı projeden %20 kar ederken B firması malzemeden çalarak, eksik veya kalitesiz malzeme kullanarak %25 – %30 oranında kar ediyor. Müşteri ise serayı ucuza mal ettiğini zannediyor ve ileride üretim aşamasında çekeceği sıkıntıların, yaşayacağı zorlukların farkında değil.
          Ayrıca doğru sistemi yaparsanız seranın maliyetini etkileyen birçok faktör var. Sera yapan firmalar ise müşterinin ucuz sera istemesinden ötürü kendini ona göre şekillendirmiş ve sadece kendi satışlarına, yani ceplerine giren paraya bakar duruma gelmişler. Hiç biri de bu işten müşteri para kazanacak mı, para kazanırken ne tür zorluklar yaşayacak gibi soruların cevabı sorgulanmamakta. Sonuç olarak “SADECE BEN KAZANAYIM” mantığıyla hareket edilmekte.
          Bu arada biz doğru sistemi çiftçilerimize anlatmakta kararlıyız. Hayırlı günleriniz olsun.

          • Serkan bildi
            28 Nisan 2021 @ 11:30

            22 dönüm arazi üzerine muz serası kurmayı düşünüyoruz..Proje için ne kadar sermaye gerekiyor yıllık giderler nelerdir bilgi alabilir miyiz

          • Site Yöneticisi
            28 Temmuz 2021 @ 09:46

            Serkan bey merhabalar.
            Geç cevap verdiğimiz için çok özür diliyoruz.
            Yıllık işletme giderleriyle ilgili sorunuzun cevabını yorumlara yapılan cevaplar içerisinden bulabilirsiniz.
            Muz Serası İşletmesinin ortalama dönüm maliyetleri 150 Bin TL ile 250 Bin TL arasında değişmektedir. Bu sorunun cevabını net olarak alabilmeniz için öncelikle Muz Serası İşletmesine hangi işlemleri yapacağınızla ilgilidir.
            Bunu aşağıdaki gibi sıralayabilirim.
            1. Sera işletmesi için en az 100kw Trafo kurulumu ve izinlerin alınması.
            2. Personel için müştemilat kurulumu.
            3. Sera yakınında kesintisiz sulama kanalı yok ise sondaj kurulumu.
            4. Sera Kurulumu. (Sera kurulumu kendi içierisinde birçok farklı sistemi bulundurmaktadır. Öncelikle bu sistemlerin hangileri olacağını net olarak belirlemeniz gerekir.)
            Bu şekilde hesabınızı yaparsanız işin sonunda sizi ekonomik olarak zor durumda bırakacak sürpriz maliyetlerle karşılaşmazsınız.
            İyi çalışmalar.

  • Necati usta
    10 Haziran 2020 @ 00:14

    Gazipaşa da 10 anahtar teslim muz sera kurmak istiyorum bana bunun bugünkü şartlarda ne kadar bir maliyet çıkar tahmini olarak sizden bununla ilgili yardimci olmanızı istiyorum arazim var

    • Site Yöneticisi
      11 Haziran 2020 @ 16:02

      Merhaba. Hayırlı günler. Gecikmeden dolayı özür dileriz.
      Sera için yatırım yapmayı düşüne çiftçi yatırımcılarımıza sera kurulumunu en az 30 dönüm arazi üzerine kurmalarını tavsiye etmekteyiz. Bunun ölçünün altında yapılmış olan seralarda Yıllık Gelir / Gider düzeyi ortalama olarak fazla kazandırmamaktadır. Bunun için ise en az 30 dönüm arazi üzerine modern muz serası kurulumunu tavsiye etmekteyiz. Serada iklim kontrol ve otomasyon sistemlerini tam donanımlı olarak kullandığınız zaman seranızın bakımı ve kontrolü kolaylaşacaktır ve olası riskler minimize edilecektir. Bu sizin işletme maliyetinizi düşürecektir.
      Gazipaşa’da kuracağınız 10 dönüm muz serası ile ilgili olarak size birkaç soru yönlendirdik. Bu sorulara cevap vermeniz haline hesaplamalar yapılarak tarafınıza dönüş sağlanacaktır.
      Hayırlı Günler.

  • Metin KARAMAN
    11 Haziran 2020 @ 15:52

    Merhaba

    Adana ilinde Yumurtalık ilçesi civarında muz serası yapmayı planlıyoruz. Bu amaçla araştırma yapıyoruz. Araştırma sonucu olumlu ise böyle bir işe başlamayı hedefliyoruz. Başlangıç için 20 dönüm planlıyoruz. Böyle bir projenin anahtar teslimi maliyeti teknik olarak en verimli olacak şekilde ne olur.

    • Site Yöneticisi
      11 Haziran 2020 @ 16:14

      Merhaba Metin bey Hayırlı günler. Öncelikle muz serası kurulumu projesi konusunda bizimle iletişime geçtiğiniz için teşekkür ederiz.
      Muz serası projesi yada başka sera projelerinde olsun profesyonel anlamda yurt dışında ve yurt içinde anahtar teslim modern sera kurulumu gerçekleştiren firma olarak bizim tavsiyemiz her zaman yapılacak olan projenin 30 dönümden az olmamasından yanayız. Bunun sebebi ise 30 dönüm altında yapılan seralarda işletme gider ve gelir maliyetlerinin bir birine yakın olmasından kaynaklanmaktadır. Sonuç olarak modern sera kurulumu gerçekleştirmek isteyen yatırımcılar bu işi para kazanmak için yaparlar. Bizde yatırımcılarımızın para kazanmasını istediğimiz için bu modern sera kurulumu işine girecek olan yatırımcılarımızı doğru yönlendirmek istiyoruz. Muz Seranızı en az 30 dönüm yaparsanız orta seviyede gelir elde edersiniz. Eğer bu alanı 50 dönüme çıkartırsanız ciddi anlamda sizi tatmin eden parayı kazanırsınız.
      Kuracak olduğunuz Adana’da kuracak olduğunuz 20 dönüm muz serası maliyet hesaplamalarına gelecek olursak size birkaç soru yönlendireceğiz. Sorularımıza cevap vermeniz halinde sizin için en uygun olan anahtar teslim muz serası kurulum projesini en kısa sürede tarafınıza sunacağız.
      Hayırlı günler, iyi çalışmalar.

  • Murat dulda
    29 Haziran 2020 @ 13:00

    Telefon numaram +1 9733563271 ya üstad sen benim hayallerimi kararttın abim senin derdin iş yapmakmı iş yapmak isteyen insanları soğutmakmı sana sorulan sorulara ve senin verdiğin cevaplara bakıyorum açık oynamıyorsun kaçamak cevap veriyorsun ve hiç aydınlatıcı olmadığın ğibi çok negatifsin

    • Site Yöneticisi
      1 Temmuz 2020 @ 16:05

      Murat bey merhaba. Bizim şahıslarla hiç bir şekilde hiç bir derdimiz yoktur.
      Sizi tanımıyoruz, evet şirket olarak amacımız iş yapıp para kazanmak, bu noktada mutabıkız. Ama, sizin bahsettiğiniz birçok kişinin iş bitirme şekli farklıdır. Biz işimizi, üstlendiğimiz projelerimizi bitirirken para odaklı değilde, müşteri memnuniyeti odaklı, özellikle de bu işin doğrusunu bilmeyen çiftçilerimizin, yatırımcılarımızın bilgilenerek doğru sistem için doğru yatırımı yapmalarını sağlamayı amaçlamaktayız. Dolaysıyla amacımız biz para kazanırken bize güvenerek yatırım yapan çiftçilerimizin ve yatırımcılarımızın doğru sisteme yatırım yaparak para kazanmalarını sağlamayı doğru buluyoruz. Bunun içinde ben paramı kazanayım da bu işe yatırım yapan insan ne olursa olsun düşüncesini hiç bir zaman kurum olarak benimsemedik. Biz bu güne kadar ofisimizi ziyaret eden, İnternet veya telefon aracılığıyla bize ulaşan müşterilerimize her zaman doğru bildiklerimizi aktardık. Hiç bir zaman para kazanma hırsıyla müşterimize mal satmaya çalışmadık. İlk önce doğru olanı anlattık, ki bunu bilmek herkesin doğal hakkı. Daha sonra kararı müşterimize bıraktık. Doğru olanı anlatmaya her zaman devam edeceğiz.
      Hayırlı günleriniz olsun.

  • Veli ASLAN
    30 Haziran 2020 @ 12:02

    Sayın yönetici Adıyaman da modern bir muz serası kurmak istiyorum 40 dönüm üzerine yalnız bu konuda yaptığım araştırmalarda Adıyaman koşullarının tam bir verimlilik sağlayıp sağlayamayacağını , hangi niteliklere sahip bir seranın tam verimlilik sağlayacağı çözemedim bu konuda bana yardımcı olmanızı rica ediyorum birde maliyeti ne olur.

    • Site Yöneticisi
      3 Temmuz 2020 @ 12:51

      Veli bey merhaba hayırlı günler. Bizimle iletişime geçtiğiniz için teşekkür ediyoruz. Muz serası kurulumu hakkındaki yazımızı güncelledik. Tekrardan yazıyı detaylıca incelemenizi rica ediyoruz. Daha sonra bize arazinin kuzey ve doğu cephe ölçülerini, serada istediğiniz gereksinimleri mail olarak gönderirseniz en kısa sürede projelendirme çalışması yapacağız ve anahtar teslim muz serası kurulumu için fiyat teklifimizi sunacağız.

  • feraye kılıç
    5 Temmuz 2020 @ 10:42

    muz serası kurulmak istenen arazileri uygunluk açısından yerinde tespit yapıyormusunuz

    • Site Yöneticisi
      17 Temmuz 2020 @ 10:27

      Feraye hanım merhabalar. Muz serası kurmak istediğiniz arazinin tapu ada parsel bilgilerini iletmeniz halinde maliyeti ve uygunluğu konusunda ön incelemeyi yapabiliriz. Ayrıca arazide eğim, tümsek ve.s gibi durumlar söz konusu ise yerine göre keşif yapılabilir.

      • Osman Mengi
        26 Temmuz 2020 @ 23:08

        Merhaba, öncelikle çok detaylı bilgilendirme yazınız için teşekkürler.. Benim konum biraz farklı sanırım ben özel sektörde ücretli çalışanım daha önce hiç bir zirai tecrübem olmadı..Antalya Manavgatta 40 dönüm Antalya Serik te 36 dönüm tarlamız var.. Manavgattaki tarlamızda nar ağaçları vardır..kendim sürekli olarak seraya bakabilecek durumda değilim ki zaten anlamamda yazınızı okuduktan sora belki çok komik olacak ama ben tarlanın 1 dönümüne sera yapıp muz yetiştirmek istiyorum. Bir yılın sonunda Yetişen ürün seranın maliyetini karşılamaya başlarsa hem Manavgattaki tarlamın hem de Serikteki tarlamın tamamına sera yaptırmayı planlıyorum ve özel sektördeki işime son vererek bundan sonraki hayatıma zirai faaliyetten para kazanarak devam etmek istiyorum… Sizce de uygun ise kaba taslak birim maliyet öğrenmek isterim..

        • Site Yöneticisi
          27 Temmuz 2020 @ 10:52

          Osman bey merhabalar. Bilmenizi isterim ki sizin için 1 dönüm olarak maliyet çalışması yapacağım. Ayrıca affınıza sığınarak şunu söylemek istiyorum. Bizim toplum olarak çok kötü bir alışkanlığımız var ve ileri gidemememizin en büyük sebeplerinden biri bu. Sadece tarım değil, hangi alan olursa olsun “Önce bir deneyelim” mevzusu bizi bitiriyor, enerjimizi, paramızı, en önemlisi de çok değerli, telafisi olmayan zamanımızı tüketiyor. Oysa Amerikayı yeniden keşfetmenin hiç bir anlamı yok. Bırakın keşfedenlerden biri gelsin bize Amerikayı anlatsın demi. Bu şekilde yaparsanız çok daha iyi paralar kazanırsınız, keşfetme yolunda karşılaşacağımız sorunları çok kolay aşacağız, hatta o zorluklarla karşılaşmayacağız.
          Tekrardan özür diliyorum. Mail adresinizi [email protected] adresine iletin lütfen size çalışmamızı en kısa sürede ileteceğiz. Ayrıca sera yapılacak arazinin ada parsel bilgilerini de iletirseniz daha sağlıklı çalışmalar yaparız.
          Sağlıcakla kalın.

  • Yücel mut
    30 Ağustos 2020 @ 06:05

    Merhaba sizin makaleyi ve vermiş olduğunuz tüm cevapları okudum ve şunu sormak istiyorum.
    Kendime ait Mersin in Tarsus ilçesinde 1040 ada 60 parsel numaralı 13.166 metrekare arazide muz serası yapmayı düşünüyorum daha büyük yerim ve imkanım yok ne tavsiye edersiniz ve şartlar ne olur şimdiden teşekkür ederim

  • hasan oğuz
    8 Ekim 2020 @ 16:31

    mrb kolay 5 dönüm muz serası yaptırmak istiyorum anahtar teslim olarak ortalama fiyat verebilriseniz sevinirim

    • Site Yöneticisi
      30 Kasım 2020 @ 13:04

      Hasan bey merhaba iyi günler.
      Geç iletişime geçtiğimiz için özür dileriz.
      [email protected] adresine arazinin ada ve parsel bilgileriniz gönderirseniz sizin için çalışma yapabiliriz.
      İyi Çalışmalar.

  • Hacı Can Karagöl
    27 Ekim 2020 @ 10:41

    Adana Yumurtalık ilçesinde 30 dönüm araziye muz sefası yapmak istiyorum anahtar teslim fiyat alabilirmiyim

    • Site Yöneticisi
      30 Kasım 2020 @ 12:41

      Can bey merhaba iyi günler.
      Geç iletişime geçtiğimiz için özür dileriz.
      [email protected] adresine arazinin ada ve parsel bilgileriniz gönderirseniz sizin için çalışma yapalım.
      İyi Çalışmalar.

    • Sinan can
      1 Temmuz 2021 @ 00:24

      Merhabalar , muz serası yapmak istiyorum son sistem teknolojili yaptırmayı düşünüyorum dönüm başı maliyeti ne olur ?

      • Site Yöneticisi
        28 Temmuz 2021 @ 10:51

        Can bey merhabalar.
        Gecikmeden dolayı çok özür diliyoruz.
        Arazinizin ada, parsel ve irtibat bilgilerinizi mail olarak göndermenizi rica ediyoruz.

        İyi Çalışmalar

  • aliş üçgül
    22 Kasım 2020 @ 23:45

    merhaba adana Karataş civarında 32 ve 20 dönüm farklı yerlerde ama 1 km yakınlıkta 2 arazim var. arazide tuzluluk oranı bulunmakta. su sorunu yok ama taban suyu acı olan yerleri var öncelikle buralara yapmak istediğim muz sera maliyeti ne olur ne kadar verdiğim parayı geri alırım desteklerim ne olur geniş çapta bilgi almak istiyorum.

    • Site Yöneticisi
      30 Kasım 2020 @ 13:12

      Aliş bey merhaba iyi günler.
      Geç iletişime geçtiğimiz için özür dileriz.
      [email protected] adresine arazinin ada ve parsel bilgileriniz gönderirseniz sizin için çalışma yapalım.
      İyi Çalışmalar.

  • cafer aslan
    29 Kasım 2020 @ 00:22

    OK GÜZEL AÇIKLAMALAR YAPMIŞŞSINIZ ANCAK 30 DÖNÜM SERANIN MALYETİNİ KARŞILAYACAK KAÇ ÇİFTÇİ VAR. BENİM MERSİN DE 15 DÖNÜM ARAZİM VAR VE BUNUN ÜZERİİNE MUZ SERASI KURMAK İSTİYORUM. ARAZİ ZEMİNİ DÜZ. OTOMASYON OLACAK ŞEKİLDE BİİR FİYAT ÇALIŞMASI YAPABİLİİRSENİZ SEVİNİRİM.

    • Site Yöneticisi
      30 Kasım 2020 @ 13:13

      Cafer bey merhaba iyi günler.
      Geç iletişime geçtiğimiz için özür dileriz.
      [email protected] adresine arazinin ada ve parsel bilgileriniz gönderirseniz sizin için çalışma yapabiliriz.
      İyi Çalışmalar.

  • mustafa güvenç
    2 Aralık 2020 @ 11:34

    Antalyada 50 dönümlük bir alana sera kurulumu maliyeti nedir.

    • Site Yöneticisi
      5 Aralık 2020 @ 13:03

      Mustafa bey merhaba. Hayırlı günler. Muz serası kurulum maliyetleri dönüm başına 50 bin TL’den başlayıp 150 bin TL’ye kadar çıkıyor.
      Önemli olan kurmak istediğin seranızın yapısını ve kullanılacak olan malzemenin özelliklerini nasıl istiyorsunuz. Piyasada dolaşan sera dönüm maliyetlerinin neden bir birleriyle bağdaşmadığını anlamanız açısından siz değerli okurlarımıza biraz açmak istiyoruz.
      – Sera konstrüksiyon yapısı – Sıcak daldırma galvanizli – cıvata montajlı, Galvanizli saçtan imal edilmiş (100gr/m2, 150gr/m2, 200gr/m2, 275gr/m2) – cıvata montajlı, Sera oluğu ve naylon sabitleme profilleri dışındaki tüm malzemelerin siyah malzemeli – cıvata montajlı ve kara düzen dedikleri siyah malzemeden kaynaklı sera. Piyasada birçok firma 48’lik 1,8mm kalınlıkta kendinden klipsli yataklı oluk kullanmaktadır. Bu oluklarda her sezon sonunda naylon gevşemektedir veya fırtınada sürekli atmaktadır. Bu size işletme döneminde sürekli tamir ve bakım maliyeti çıkaracaktır. Alın ve yan cephelerde, çatıda c35 naylon sabitleme profilleri kullanılmaktadır ve zayıf kalmaktadır. Bunun yerine c45 profili kullanılması gerekmektedir. Ayrıca burda kullanılacak olan malzemelerin kalınlıkları da ciddi önem arz etmektedir ve maliyeti etkilemektedir. Birçok firma fiyat teklifinde yazdıkları malzemeleri kullanmamaktadırlar. Verdikleri fiyata kar ederek işi tamamlayabilmeleri için mutlaka malzeme kalınlıkları teklifdeki yazılandan daha ince malzeme kullanmaları gerekmektedir. Size ucuz sera teklifi verilirken bu firma çok daha az kar ediyor diye düşünmeyin lütfen. Çünkü tüm işletmelerin giderleri ortalama olarak aynıdır. Hele bu işletmeler bağlantı parçalarını kendileri üretmeden dışarıdan temin ediyorlarsa bu işte mutlaka yanlış yapılan bir şeyler var demektir.
      – Örtü malzemesi – Yan duvarları 8mm çift duvarlı polikarbon, çatı tek kat ithal naylon (36 aylık), Yan duvarları çift kat naylon, çatı çift kat naylon, veya tamamı tek kat naylonlu. Naylonlar ithal veya yerli olarak seçilebilmektedir. Bizim önerimiz yan duvarları polikarbon malzeme, çatı tek kat 36 aylık ithal naylon kullanmanızı tavsiye etmekteyiz. (Çift katlı naylon ciddi anlamda ışığı engellemekte, bu sebepten dolayı önermiyoruz. Ayrıca polikarbon kullanım ömrü 10 yıl garantili. Naylonu 3 kere değiştirdiğinizi düşünürsek, işçilik ve naylon maliyeti polikarbon maliyetinin 2 katına çıkmış olacaktır.
      – Sulama, gübreleme ve nemlendirme sistemi – Sprink sulama sistemini gübrelemede ve nemlendirmede kullandıklarını görmekteyiz. Bu size ciddi gübre maliyeti ve hastalıkla mücadele maliyeti çıkartmaktadır. Doğru olan ise sulama için sprink sulama, gübreleme için damla sulama, nemlendirme için alçak basınçlı nemlendirme altyapısı tercih edilmelidir.
      – İklim kontrol ve otomasyon sistemi – Seranın dışına 1 adet meteoroloji istasyonu (dış ortam sıcaklığı, dış ortam nemi, rüzgar hızı, rüzgar yönü, yağmur var yok sensörleri olmalıdır. Seranın içinde ise sera alanının büyüklüğüne göre sera sektörlere ayrılmalıdır. Tünel sayısı 4 ise 1 sektör, 4-8 arasında ise 2 sektör (doğu cephesi ve batı cephesi), daha fazla ise ortada kalan tüneller orantılı şekilde bölünerek iklimlendirme yapılmalıdır. Yapılan uygulamalarda seranın merkezine bir adet sıcaklık ve nem sensörü bağlanıp seranın tamamında aynı iklim koşulları varmış gibi havalandırma, nemlendirme ve.s yapılmaktadır. Bu hatalı uygulamadır ve seranın içerisinde stabil iklim koşulları elde edilemiyor. Sektör sayılarını azaltırsak maliyet gerileyecektir. Çünkü ana otomasyon cihazdaki sensör sayısı düşecektir.
      – Toprak altı drenaj ve hava sirkülasyon sistemi – Türkiye’de yapılan seraların hiç birinde böyle bir sistem yoktur. Yurt dışında yaptığımız projelerde bu sistemleri kullandık ve ciddi anlamda enerji tasarrufu ve en az %10-20 arasında ürün artışı elde ettik.
      Seranın maliyetlerini bu kalemler belirlemektedir. Bu sistemleri ve maliyetlerini göz önünde bulundurursak dönüm başına 50 bin TL’ye de muz serası kurabiliriz 150 bin TL’ye de sera kurabiliriz.
      [email protected] adresine sera yapılacak arazinin ölçülerini, bütçenizi ve iletişim bilgilerinizi iletirseniz sizin bütçenize göre en uygun sera teklifimizi sunabiliriz.

  • Yusuf Akçam
    28 Şubat 2021 @ 14:17

    Merhaba, Ciddi anlamda muz serası yapmak istiyorum ama 4 dönüm arazim var. Bu arazide tüm şartların uygun olduğunu düşünürsek, tam profesyonel bir sera kurulumu maliyeti ne kadar olur? Siz bana tam maliyetini söylerseniz ben de ciddi atılım yapmak istiyorum. Teşekkürler..

    • Site Yöneticisi
      5 Mart 2021 @ 11:29

      Yusuf bey merhaba.
      Geç cevap verdiğimiz için sizden özür diliyoruz.
      Öncelikle profesyonel anlamda sera yatırımı yapmak istiyorsanız 4 dönüm arazi çok küçük. Muhtemelen arazinin kendisi 4 dönüm ise sınırdan çekme paylarını düşersek arazinize 2,5 – 3 dönüm sera yerleşecektir, belki daha da az sera yerleşecektir. Bunu arazinin ada parsel bilgileri olmadan yerleşim planı yapmamız imkansızdır.
      Şimdi profesyonel anlamda muz serası yatırımı kaç dönüm olmalı sorumuza gelelim.
      Muz veya diğer sera modelleri olsun hepsinin bir yatırım maliyeti ve yıllık işletme maliyeti mevcuttur, ama geçmiş tecrübelerimize dayanarak şunu söylemeliyiz ki tüm sera modellerinin amortisman süreci en az 2 yıl en fazla 5 yıldır.
      Şimdi muz serasında dönüm bazlı yıllık işletme giderlerine bakalım.
      10 dönüm muz serasının 1 yıllık işletme gideri 226.500 TL civarındadır. Toplam ciro 505.000,00 TL civarındadır.
      20 dönüm muz serasının 1 yıllık işletme gideri 300.000 TL civarındadır. Toplam ciro 1000.000,00 TL civarındadır.
      30 dönüm muz serasının 1 yıllık işletme gideri 390.000 TL civarındadır. Toplam ciro 1.500.000,00 TL civarındadır.
      50 dönüm muz serasının 1 yıllık işletme gideri 600.000 TL civarındadır. Toplam ciro 2.500.000,00 TL civarındadır.
      100 dönüm muz serasının 1 yıllık işletme gideri 1.000.000 TL civarındadır. Toplam ciro 5.000.000,00 TL civarındadır.
      Hesaplamada gördüğünüz gibi 1 yılda tek hasat alırsanız ortalama tablo bu şekilde çıkmaktadır. Alan büyüdükçe yıllık işletme gideriniz azalmaktadır.
      Ayrıca seranızı tam otomasyonlu, toprak altı drenaj ve hava sirkülasyon sistemli yaparsanız rahat bir şekilde yılda 2 hasat alırsınız ve işletme gideriniz bu şekilde sabit kalır karınızda en az %40 civarında artacaktır.

  • seda
    3 Mart 2021 @ 11:21

    50 dönüm arazi için ne kadar sera maliyeti çıkar

    • Site Yöneticisi
      5 Mart 2021 @ 10:40

      Seda hanım merhabalar.
      Öncelikle geç cevap verdiğimiz için çok özür diliyoruz.
      [email protected] adresimizden iletişim bilgilerinizi, sera yapılacak arazinin ada ve parsel bilgilerini paylaşırsanız size daha iyi yardımcı olacağımızı düşünüyoruz.
      İyi çalışmalar.

  • Mehmet şahin barutçu
    14 Mart 2021 @ 22:42

    Merhabalar Alanya bölgesinde 30 dönümlük muz serası kurmak istiyorum kurulum seçenekleri ve anahtar teslim fiyatları hakkında bilgi almak istiyorum

    • Site Yöneticisi
      19 Mart 2021 @ 12:38

      Mehmet bey merhabalar.
      Sera kurulumu yapacağınız arazinin ada ve parsel bilgilerini iletirseniz teklif çalışması yapıp size dönüş sağlayacağız.
      İyi çalışmalar.

  • MUSTAF
    6 Mayıs 2021 @ 11:20

    4600 m² muz serası yapmak istesem devlet desteği ne olur oran olarak nekadarini karşılıyor acaba

    • Site Yöneticisi
      28 Temmuz 2021 @ 09:50

      Mustafa bey merhabalar.
      Geç cevap verdiğimiz için özür diliyoruz.
      4600m2 Muz Serası yapmak size ekonomik olarak getiri sağlamaz. Bu serada kazanacağınız parayı normal bir işletmede çalışarak kazanabilirsiniz.
      Bunun yerine Dikey Sistem Marul serası yapabilirsiniz. Dönümde ortalama 60 bin adet fidan dikersiniz. Bölgenin iklim durumuna göre veya yapacağınız sisteme göre yılda 5-6 hasat yaparsınız. Bu da size güzel kazanç getirir.
      İyi çalışmalar.

  • mert CAN
    27 Haziran 2021 @ 04:01

    Selamun aleykum kıymetli kardeşim
    Alanya sınırları içerisinde bulunan 17 ( on yedi ) dönümlük arazime full tam otomasyon muz serası yaptıracagım.
    ada : 111
    parsel : 69
    çok açık ve net tamamiyle dürüstlük ilkeleri içerisinde bu arazimin hiç bir eksigi olmayacak şekli ile
    ( yanduvarları polikarbon üst çatı kısmı ise tek kat üç yıllık naylon ) fiat teklifinizi istirham ediyorum.
    hayırlı ve sahlık içinde çalışmalarınızı dilerim.
    not:
    ——-
    arazim meyillidir.

    • Site Yöneticisi
      28 Temmuz 2021 @ 10:49

      Mertcan bey merhabalar.
      Geç cevap için Sizden de özür diliyorum.
      Meyilli arazide sera yapılmaz diyemem ama, meyilli arazide sera yaptığınız zaman içeride dengeli iklim sağlayamazsınız. Yüksekte kalan tarafınız sürekli sıcak olacaktır ve o bölgenin verimi düşük olacaktır. Araziyi tek seviyeye getirmek mümkün değilse belirli aralıklarla tek seviyeye getirip bir birinden bağımsız sera yapmanız doğru olur.
      Araziniz’le ilgili bilgileri mail olarak [email protected] adresine iletmenizi rica ediyoruz.

      İyi çalışmalar.

  • UĞUR AYDIN
    7 Temmuz 2021 @ 12:02

    Merhaba 30 dönüm muz serası kurmak istiyoruz anahtar teslim fiyatı ala bilir miyiz arsa için antalya taraflarında araştırma içerisindeyiz

    • Site Yöneticisi
      28 Temmuz 2021 @ 10:52

      Uğur bey merhabalar.
      Gecikmeden dolayı özür diliyoruz.
      Size fiyat teklifi çalışabilmemiz için arazinin ada, parsel ve irtibat bilgilerinize ihtiyacımız var. Ayrıca yapacağımız sistemi belirleyebilmek için min ve max yatırım bütçe tutarınıza ihtiyacımız var.

      İyi çalışmalar.

  • hamza demir
    10 Ağustos 2022 @ 22:18

    merhabalar, alanyada 3,5 dönüm yere ejder serası kurmayı düşünüyorum. fiyat teklifinizi ve önerilerinizi bekliyorum

  • Emin Arslan
    24 Ekim 2022 @ 21:30

    Adana, Ceyhan’da 50 dönüm arazi üzerine muz serası yapmak istemekteyiz. Yatırım maliyeti konusunda araştırma yapıyoruz. Anahtar teslim kurulum maliyetimiz ne kadar olur?

    • Site Yöneticisi
      25 Ekim 2022 @ 06:47

      Emin bey merhabalar. Öncelikle hayırlı olsun. Güzel bir işe başlamışsınız. Maliyet çalışmaları yapabilmek için sizden arazinin ada-parsel bilgilerini istemekteyiz. Parsel üzerine yerleşim yapılarak sera maliyeti hesaplaması yapılırsa daha verimli bir çalışma olacaktır. Bu sebepten dolayı sizden arazininiz ada ve parsel bilgilerini [email protected] adresine göndermenizi rica ediyoruz. İyi çalışmalar dileriz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir