Düşük Bütçeli ve Çok Karlı Çilek Serası Yatırım Projesi – Yatırım Maliyetleri

Topraksız çilek serası kurulumu | Çok katlı çilek serası | Modern çilek serası kurulumu | MAYSERA
BİLGİLERİ FAYDALI BULDUYSANIZ LÜTFEN PAYLAŞIN VE DAHA FAZLA İNSANLARIN BİGİ EDİNMESİNİ SAĞLAYIN!

A-dan Z-ye Çilek serası yatırım maliyetleri. Tüm detaylarıyla topraksız çilek serası. 

Çilek serasının yatırım maliyetini şu başlıklar altında açıklayabiliriz.

Çilek serası yatırımı ve verimli tarım üzerine kapsamlı bir rehber, çilek serası kurulumu, maliyet analizi, pazarlama stratejileri ve verimlilik yöntemlerini içeren bir tarım kılavuzu.
Çilek Serası Yatırım Rehberi – Kârlı ve Verimli Tarım Yatırımlarının Anahtarı

ÇİLEK SERASI KURULACAK ARSANIN YATIRIM MALİYETİ

(Bunu seçerken iklim koşullarını mutlaka göz önünde bulundurmalısınız, zira günümüz şartlarında ısıtma maliyetleri çok yüksek. Yada hedef pazarınızdan elde edeceğiniz kazanç yapacağınız ısıtma giderlerini fazlasıyla karşılamalı ve size kazanç sağlamalıdır. Ayrıca uluslararası uçuşları olan havalimanına yakın mesafede olmalısınız ki palet bazında Türkiye için hedef pazar olan Qatar, Birleşik Arap Emirlikleri, Rusya ve Türki Cumhuriyetlerine palet bazında gönderiler yapabilmelisiniz.

SERA KURULUMU İÇİN İLGİLİ RESMİ KURUMLARDAN GEREKLİ İZİNLERİN ALINMASI, SERA İÇİN ELEKTRİK TEMİNİ, TRAFO KURULUMU, SONDAJ YAPIM ÇALIŞMALARI

(Sera ve yanına yapılacak binaların inşatı için ilgili resmi kurumlardan gerekli izinlerin alınması için ortalama 20-30 bin TL arasında harcama yaparsınız. Arsanın başında elektriği varsa bu sizin için büyük bir avantajdır çünkü uzak mesafeden getireceğiniz elektrik maliyeti çok daha yüksek olabilir. Günümüzde trafo kurulum maliyeti 100 bin TL ile 150 bin TL arasındadır. Arsanız büyümeye müsaitse en az 250 kva trafo kurmalısınız. Bunu 400 kva ya kadar yükseltebilirsiniz. Bu sizin için ilerleyen süreçte ciddi anlamda avantaj olacaktır. Örnek veriyorum serada soğutma sistemine ihtiyacınız oldu ve güneş paneli kurulumu gerçekleştirip fazlasını devlete satabilirsiniz). Sondaj yapımı konusunda bölgedeki su kaynaklarına göre maliyet çalışmalarını kendiniz öğrenmelisiniz.

SERADA SÜREKLİ ÇALIŞACAK PERSONEL İÇİN KONAKLAMA EVİ, DEPOLAMA ALANI

(isteyen konteyner koyabilir, isteyen de 2 katlı 3+1 veya 2+1 prefabrik ev yaptırır. Alt katını depo, ofis, yemekhane olarak kullanır, üst katında ise sürekli çalışacak kişi için konaklama yeri olur. Bunun maliyetini kendi bütçenize göre belirlemenizi öneriyorum)

SERANIN ÇELİK KONSTRÜKSİYON AKSAMI

(Çilek seralarında seranın çelik konstrüksiyon aksamına bitki ve aksesuar bakımında çok fazla yük binmemektedir. Bu sebepten dolayı bölgenin rüzgar, kar gibi etmenlerini göz önünde bulundurarak konstrüksiyon seçimi yapmalısınız. Evet her sektörde olduğu gibi seracılık sektöründe de birçok farklı modelde farklı malzemeler kullanılarak seranın çelik yapısı oluşturulmaktadır. Detaylı ve bilgilendirici yazımızı ilerleyen süreçlerde ele alacağız. Tek belirtmek istediğim 120 km/saat rüzgar hızına dayanır diye size sera satmaya çalışan firmalara itibar etmemenizdir.

Çünkü bu firmalar 120 km/saat rüzgar hızının ne demek olduğunu bilmeyecek kadar acizler. Ayrıca 120 km/saat rüzgar hızına dayanıklı olan seralarında çelik görünümlü demir cıvata ve somun kullanırlar).

Çilek serasının konstruksiyon maliyeti 15$ ile 30$ arasında değişebilir. Sera alanının büyüklüğüne, oluk altı ve tepe yüksekliğine, tünel uzunluklarına, havalandırma sayısına, havalandırma kolu uzunluğuna, ankraj profiline, taşıyıcı kolonlarına, çember borusuna, çember alt borusuna, çember içi örgü borusuna ve tüm bunların boyutlarına, kalınlıklarına, bu malzemelerin kullanım ömrünün artması için korozyona daha dayanıklı hale gelmesi için kullanılan galvaniz kaplama çeşidine, kalınlığına, kullandığınız civatasından somununa kadar malzeme farklılıkları vardır. Birde olması gereken yerlerindeki rüzgar gergilerine, alın cephedeki gergi çaprazlarına, yan gergi çaprazlarına, iç gergi çaprazlarına, çatı ve havalandırma çaprazlarına kadar uzayıp giden bir listemiz olacaktır.

Lütfen fiyat teklifi aldığınızda fiyatınız ucuzluğuna değil de o fiyata size sunulan malzemenin sayısına ve özelliklerine odaklanın. Sayısını ön teklif aldığınız zaman bilmeniz çok mümkün olmaz ama nerede hangi çapta ve hangi kalınlıkda nasıl bir malzeme kullandıklarını teklif formunuzda talep edebilirsiniz.

SERANIN PLASTİK ÖRTÜ MALZEMESİ

(Çilek serasında yinede iklim şartlarına ve malzemelerin kullanım ömrüne göre sınıflandırma yapacak olursa çevre duvarlarında 8, 10, 12 mm kalınlıklarına polikarbon levhalar kullanabilirsiniz. Polikarbon levhalarını seranın yüzeyine sabitlemek için plastik veya aluminyum malzemeden üretilen H profiller ve baskı çıtaları kullanılmaktadır, Polikarbon levhaların yazılı garantisi 10 yıldır. Bundan başka da seranın çevresinde tek taklı veya çift katlı olmak üzere naylon örtü kullanabilirsiniz. Seranın çatısında ise tek taklı 36 aylık tam katkılı sera naylonu kullanmanızı öneriyoruz. Naylonları sabitleme için sekmanlı “RICHELL” klips kullanmanızı öneriyoruz. Çünkü yuvarlak kafalı klipsler şiddetli rüzgarlarda salma yapara ve naylon yerinden çıkar. Ama seranızın konstruksiyon altyapısı “RICHEL” klipsler için uygun olmalıdır.)

Çilek serasının örtü maliyeti m2 başına 3,5$ ile 8$ arasında değişiklik göstermektedir. Bu sizin kullanacağız malzeme tercihinize ve kullanacağınız malzemenin özelliğine, seranın yüksekliğine, tünel sayısı ve tünel uzunluklarına göre farklılıklar gösterir. Piyasada hurda malzemeden yapılmış plastik H profilleri veya plastik yuvarlak ve “RICHEL” klipsleri fazlaca bulursunuz.

ÇİLEK SERASI İÇİN GUTTER MALİYETİ

(Çilek fidesinin dikildiği sehpa) – Çilek seralarında kullanılan Gutter’ler birçok farklı modellerde mevcut. Bunlar özel boyalı saç’lardan üretilen modellerde ve plastik modellerde mevcut. Ayrıca bunların ayakları da mevcut, çilek sehpa ayalkarı her firma tarafından farklı farklı mesafelerde, ebatlarda ve kalınlıklarda kullanılmakta. Bu mesafeler 1.2 metre ile 2.4 metre arasına kadar çıkmaktadır. Ayrıca toprağa sabitleme şekilleri de farklı farklıdır.

Çilek serası gutter maliyeti m2 başına 8,5$ ile başlayıp 22$ lere kadar çıkmakdar. Önemli olan nokta ise fiyatın ucuzluğu veya pahalılığı değil sizin ödediğiniz paraya ne aldığınızdır.

ÇİLEK SERASI İKLİMLENDİRME OTOMASYON SİSTEMİ

SERA SULAMA, GÜBRELEME ve İKLİMLENDİRME OTOMASYON SİSTEMLERİ MALİYETİ

(Bu kalemde de diğerlerinde olduğu gibi birçok farklılıklar mevcuttur. Normal bir tesisat ile damlama borusunu bağlayıp bir adet pompa istasyonu ile sulama işleminizi yapabilirsiniz, ama düzenli ve sağlıklı çalışan bir sistem istiyorsanız pompa istasyonunda 1 asil 1 yedek olacak şekilde 2 adet paslanmaz çelik pompa kullanmalısınız. Çünkü bu pompanın içerisinden birçok farklı asit ve gübre geçmektedir. Altyapı tesisatında, damlama borularında, drip takımlarında, vana gruplarında, bağlantı parçalarında envai çeşit kalite ve fiyat farklılıkları bulabilirsiniz). Ayrıca seraların en önemli temel taşlarında biri gübreleme otomasyon cihazıdır. Gübreleme otomasyon cihazında kullanılan yazılımından tutun ec, pH sensörlerine kadar farklılıklar mevcuttur.

Ben bu yazıda iklimlendirme ve gübreleme otomasyon sistemlerini bir birinde ayırmadım. Çünkü bu sistemler genelde bir birleri ile entegre çalışan sistemlerdir. Elde edilen ışık miktarına, dış ve iç sıcaklık değerlerine göre birçok varklı kombinasyonlarda sulama ve gübreleme işlemleri yapabilmektedir. Oysa piyasada iklimlendirme sistemi diye satılan rüzgar hız ve yağmur durumuna göre havalandırma açıp kapatan birçok farklı sistemler ederinin çok daha fazlasına satılmaktadır.

Sera Sulama ve gübreleme otomasyon sistemlerinin m2 başına maliyeti 3$ ile başlar 23$ lere kadar çıkmaktadır. Bu maliyetleri seranızın büyüklüğüne, seranızdaki sektör sayısına, iklimlendirme ile gübreleme otomasyon sistemlerinin senkron şekilde çalışmasına, ısıtma, sulama, nemlendirme, perde, hava sirkülasyon fanlarının, havalandırma pencerelerinin kontrolüne, sıcaklık, nem, ışık, radyasyon, rüzgar hızı ve yönü, Co2, EC, pH gibi sensörlerin sayılarına, hat içi basınç kontrol sensörleri, toprak nem sensörleri gibi birçok farklı nedenlere bağlı olarak değişiklik göstermektedir.

SERA ISI VE GÖLGELEME PERDE SİSTEMİ MALİYETİ

Seralarda genel olarak kullanılan 2 tip ısı ve gölgeleme perde sistemi mevcuttur. Bunlarda düşük maliyetli olanı halatlı sistem perde sistemi yüksek maliyetli olanı ise push-pull perde sistemi. Ayrıca perdelerinde birçok farklı kaliteleri mevcuttur.

Sera ısı ve gölgeleme siteminin m2 başına maliyeti 4$ ile başlar 8$ kadar çıkabilir. Bu sizin seranızın boyutuna, sektör sayısına, kullandığınız perde sistemine ve kullandığınız tüm malzemenin kalite sınıfına göre belirlenir. Ama sizi yarı yolda bırakmayacak, kullanım sürecinde size ek bakım onarım masrafları çıkartmayacak bir sistem isterseniz 5,5$ – 6,5$ gibi rakamları gözden çıkartmalısınız. Bu fiyat 10 dönüm ve üzerindeki seralar için geçerlidir.

SERA ISITMA SİSTEMİ MALİYETİ

Isıtma sistemleri, jeotermal kaynaklı, sıvı yakıtlı, doğal gazlı ve katı yakıtlı kazan tiplerine göre ayırabiliriz. Bu kalemler yatırım aşamasındaki maliyetler konusunda çok belirleyici olmasada, işletme aşamasındaki maliyetler konusunda ciddi anlamda belirleyici rol almaktadır. Altyapı sistemleri genelde hepsinin aynıdır. Sera ısıtmasında bölgeden bölgeye göre farklılık göstermekle beraber Akdeniz sahil kesimlerinde zemin ve çevre duvar ısıtması yeterli olacaktır. Ama kar yağan ve -5 derecenin altına inen yerlerde ise oluk altı ısıtma sisteme dahil edilmelidir. Aşırı karlı bölgelerde ise oluk altı ısıtması + çatı ısıtması olacak şekilde ilave ısıtmalar kullanılmalıdır.

Sera çatıları hafil çelik yapı olarak geçmektedir ve çatıda 15 20 kg den fazla yük taşımaya çalışmak mantıklı değildir. Ayrıca naylon zaten belirli ağırlıktan fazla gelen yükü taşıyamaz ve naylon yırtılır. Gelen kar yükünü ısıtma kullanarak eritirseniz bu size seranın çelik konstruksiyonu maliyeti tarafında avantajlar sağlamaktadır. -20 derecelere inen aşırı soğuk bölgelerde ise bitki arası ısıtma sistemine de ihtiyacınız olacaktır.

Sera ısıtma siteminin m2 maliyeti 15$ ile 32$ arasında değişmekedir. Yukarıda belirttiklerim dışında ısıtma tesisatında kullanılan boruların ebatlarına ve kalınlıklarına göre fiyat farklılıkları göstermektedir. Ayrıca ısıtma borularında kullanılan spot ayaklar, bu ayakların arasındaki mesafelere göre de sayısı artıp azalacağından dolayı fiyatlar ciddi anlamda farklılıklar gösterebilir.

SERA İÇİ YÜKSEK BASINÇLI NEMLENDİRME SİSTEMİ

(Yüksek basınçlı sistemlerde 70-100 bar aralığında yüksek basınçlı pompalar kullanılmakta. Bu pompalar mutlaka yedekli olarak tercih edilmek zorundadır. Her hangi bir arızadan dolayı pompalardan biri çalışmadığında diğeri çalışmaya devam etmesi gerekir çünkü serada her zaman bir canlı yetiştirdiğinizi unutmamalısınız. Birçok firma maliyeti düşürebilmek adına 25-30 bar basınçlı tek pompa kullanır ve pompanın çıkışına gizli vana yerleştirirler. Pompa üzerindeki manometre size her zaman 70 bar seviyesinde basınç göstermeye devam ederken gerçekte ise 15 20 bar basınç alırsınız, ayrıca nozul taşıycı parçaları birleştirme jakları, seramik başlıklı temizlenebilir nozullar da mevcuttur fakat maliyetidir. Bu sebepten dolayı pres uygulamalı bağlantı aparatları ve tek kullanımlık ucuz nozullar kullanılır.)
Sera içi yüksek basınçlı nemlendirme sisteminin maliyetleri 0,9$ ile 3$ arasında değişmektedir. Bu sizin malzeme tercihinize bağlıdır.

SERA MALZEMELERİN ŞANTİYEYE NAKLİYESİ VE SERA MONTAJ İŞÇİLİĞİ MALİYETLERİ

(Yukarıda saydığım kalemlere, kullanılan sistemlere, malzemelerin özelliklerine seranın yüksekliğine ve daha sayamadığımız birçok diğer kalemlere göre sera kurulum maliyetleri farklılıklar gösterebilmektedir.
Çilek Serasının kurulum maliyetleri ortalama 2$ ile başlayıp 8$ lere kadar çıkmaktadır. Bu yapılacak sistemlerin montajları ve içerikleri ile alakalı bir durumdur. Ayrıca işlerin zamanında ve titizlikle yapılması ciddi önem arz etmektedir. Çalışanlardan birinin birkaç civatayı gevşek bağlaması veya hiç bağlamaması seranızın yıkılması ile sonuçlanabilir.

Çilek serası yıllık işletme maliyetleri, çilek serası yatırım maliyetleri ve malzemelerin az çok dikkat edilmesi gereken noktaları ile ilgili bilgi sahibi olduğunuza göre yatırım aşamamız olan bir sonraki aşamaya geçebiliriz.

Çok ortaklı Çilek Serası yatırım projemizde kaliteyi orta-yüksek seviyede tuttuk ve projelendirmesini yaptık. Bu projeyi hayata geçirdiğimizde en az 3 sene boyunca bize hiç bir maliyet çıkartmadan devam etmesi gerekmekte. Ondan sonra ise çatı naylonu gibi belli başlı kullanım ömrünü tamamlayan malzemeleri değiştirerek, bazı hareketli aksamların hafif periodik bakımları yapılarak üretime devam edilecektir.

Buraya kadar dikkatli bir şekilde bilgi edinmeyi başardıysak projemizin en önemli adımı olan ORTAK YATIRIM PROJESİ konumuza geçebiliriz.

Topraksız Domates Serası Yatırım Projesi
Topraksız Domates Serası Yatırım Projesi, Düşük Bütçeli Sera Yatırım Projesi

Bizi facebok ve instagram hesaplarımızdan takip edebilirsiniz. Güncel sera yapım videolarını sosyal medya hesaplarımızda sürekli paylaşmaktayız. Ayrıca youtube kanalımızdan da takip etmeyi unutmayın. Yakın zamanda seracılık, topraksız tarım, çiftçi seraları, topkrasız çilek yetiştiriciliği, domates yetiştiriciliği, hidroponik marul yetiştiriciliği ve organik sebze yetiştiriciliği hakkında paylaşımlar yapacağız.

BİLGİLERİ FAYDALI BULDUYSANIZ LÜTFEN PAYLAŞIN VE DAHA FAZLA İNSANLARIN BİGİ EDİNMESİNİ SAĞLAYIN!

1 Comment

  • Salih
    24 Şubat 2025 @ 01:06

    Toraksız çilek yapmak istiyorum seram var içinin maliyetiyle ilgili bilgi almak istiyorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir